szeptember 10, 2024 Friss hír Nincs hozzászólás

CSAPADÉKVÍZ-GAZDÁLKODÁSI RENDSZER KIÉPÍTÉSE ZARÁNK KÖZSÉGBEN

Támogatási szerződés száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HE1-2022-00068

Kedvezményezett: Zaránk Községi Önkormányzat

Kezdő időpont: 2023.03.10.

Fizikai befejezés: 2025.09.30.

Támogatási összeg: 300.000.000 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

 

Zaránk Községi Önkormányzata évek óta nagy hangsúlyt fektet a település csapadékvíz elvezető hálózata működőképességének fenntartására. A lehetőségeihez képest ezen cél elérése érdekében az elmúlt években a település több területén kiépítette, illetve felújította a meglévő csapadékvíz elvezető, többnyire nyílt árkokból álló hálózatát. A fejlesztési elképzelések következő lépéseként a település központjában jelentkező belvízproblémák megoldása tervezett. Az Önkormányzat számára jogszabályi kötelezettség is előírja a megfelelő csapadékvíz elvezetés biztosítását, a csapadékvíz és ez által kialakuló belvíz okozta károk mérséklését. Ennek egyik jelentős lépése a lakossági igényekre támaszkodó felszíni vízelvezetési és a vízzel való gazdálkodási beruházásaik megvalósítása. A belterületi vízelvezető rendszer hosszú távú megbízható és hatékony működése és a belvíz okozta károk mérséklése csak a meglévő csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztésével, átépítésével biztosítható.

A projekt célja a község környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése. A tervezési terület a település Viszneki és Kossuth utca által határolt északi területét fedi le. A terület középvonalában húzódó Petőfi utca mentén felhagyott egykori vályogvető gödrök találhatóak. A projekt elsődleges célja ezek helyreállítása, mely következtében egy tározórendszer kialakulásával alkalmassá válnak a belvíz tárolására és kezelésére.

A „tórendszer” az 1970-es évekig artézi víztározóként funkcionált, kialakult élővilággal. A tározótér egy mederből áll, amelyet 3 db magánterületre való bejutást lehetővé tevő átjáró, valamint az Ősz utca és az Ady E. utca 6 részre oszt fel. A bejárók és az utcák burkolata alatt a víz mozgását lehetővé tevő átereszek vannak, amelyek felújításra, zsilippel való ellátásra szorulnak. Az összterület mintegy 2,3 ha. A tározótér szélessége 18 és 35 méter között változik jelenleg, amelynek az oka, hogy az elmúlt években földdel feltöltötték a Petőfi utca felé eső szélét. A projekt keretein belül a tározótér eredeti szélességének helyreállítása, valamint mélyítése is megtörténik. A tározótér jelenleg gazzal, akáccal és egyéb fajtájú fásszárú növényekkel borított. A szakszerű vízgazdálkodáshoz, valamint a víz szabad útjának biztosításához indokolt a jelenlegi állapot felszámolása és a tározótér kialakítása után, a biodiverzitást elősegítő a tájra jellemző őshonos fafajok, valamint cserjék telepítése úgy, hogy az sem a tározóteret, sem a hozzá tartozó műtárgyakat, valamint a meglévő közműveket se veszélyeztesse. A beruházás során a tározótér vízgyűjtő területén a meglévő nyílt, földmedrű árkok mederrendezését is el kell végezni annak érdekében, hogy a csapadékvizek lefolyása zavartalan legyen. A fejlesztés során, a Felhívás tartalmához illeszkedve zárt csapadék vízelvezetési rendszer építése, felújítása nem tervezett. A meglévő földmeder szelvényének helyreállítása mellett a meglévő, nem megfelelő minőségű kapubejárók is átépítésre kerülnek. A felújítandó árkok szakaszait a tovább tervezés során a terület részletes geodéziai felmérését követően lehet pontosan meghatározni. A tervezett tározó vízgyűjtőjéhez megközelítőleg 2400 m önkormányzati utcaszakasz tartozik, így a beruházás során megközelítőleg 3500 m árokszakasz felújításával lehet számolni.

Written by admin.zarank