október 19, 2020 Friss hír Nincs hozzászólás

Tisztelt Lakosság!

Nem vártuk, de tudtuk, hogy eljön ez a nap. A nap, amelyen be kell jelentenem, hogy az ország másik 52 érintett intézményéhez hasonlóan a Zaránki Idősek Otthona Gondozási Központban is aktív koronavírus megbetegedést diagnosztizáltunk.

A konkrét információk hiányában keletkező pletykák és a pánikkeltés megelőzése mellet szeretném Önöket az alábbiakban kronológiai sorrendbe tájékoztatni  a történésekről.

Elöljáróban szögezzük le, hogy jelenlegi ismereteink szerint a település lakossága körében aktív fertőzött, legalábbis olyan aki pozitív teszttel rendelkezik nincs. A vírus nem itt alakult ki, azt ide hozták. Az Intézmény egyik lakója krónikus légzőszervi és hemoglobin problémákkal küzd, mely miatt rendszeresen vesz részt a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban rutinbeavatkozásokon. Az érintett lakó két héttel ezelőtt is egy ilyen kezelés céljából az Intézményt elhagyva a kórházba látogatott. Visszatérése előtt az érvényben lévő protokollnak megfelelően október 2-án pénteken a kórházban tesztelték koronavírusra, melynek eredménye negatív lett, ezért október 5-én délután visszaszállították az Intézménybe. Az Intézmény az ellátottal kapcsolatban végig betartotta a március óta érvényben lévő rendkívüli szabályokat, ami az izolációt illeti. A visszaköltözést követően az ellátottnál koronavírusra utaló tünetek lettek felfedezhetők,  amelynek következtében 9-én tesztet kértünk. A teszt eredménye 12-én érkezett meg, ami pozitív lett. Az ellátott még aznap elszállításra került a miskolci járványkórházba. Az állapota azóta is stabil. A többi ellátott esetében megbetegedésre utaló tüneteket nem észleltünk, jó egészségügyi állapotnak örvendett mindenki. Mivel mind az ellátottak, mind az ott dolgozók egészsége elsődleges szempont számunkra, ezért az ÁNTSZ-el egyeztetve tesztet kértünk mindenkire, amely eredménye az éjszaka megérkezett. Ezek alapján megállapítást nyert, hogy 1 fő dolgozó és 10 ellátott megfertőződött koronavírussal.

Az érintett személyek egészségi állapota továbbra is jó, tünetmentesek.

 

A helyzet kezelésére egy helyi operatív törzset hoztunk létre, amely együtt dolgozik a megyei járványügyi szakemberekkel.

A következő napokban újabb tesztet fogunk elvégezni. Az Intézményt egy jól izolálható, egy egész egységként kezeljük, folyamatos egészségügyi felügyelet alatt állnak a bent lévők.

Intézményvezető Asszony a mai napon minden hozzátartozót ABC sorrendben telefonon megkeres, valamint a Polgármesteri Hivatalban rendkívüli ügyfélfogadási napot tartunk a mai napon az érdeklődő hozzátartozók részére.

A helyzet komoly, de nem tragikus, pánikra vagy annak keltésére nincs ok.

A járvány felfutóban van. A megbetegedések száma növekedni fog. Nagy valószínűséggel Zaránkon  is lesz aktív fertőzött, valamint amíg nem teszteltettük magunkat, nem tudhatjuk, hogy mi azok vagyunk-e.

Ezért nagy tisztelettel szeretnék megkérni mindenkit, hogy a járvány megelőzése érdekében a szabályokat tartsa be, mind önmaga, mind embertársai érdekében. Aki kórházból vagy egészségügyi intézményből jön haza, ha ott produkált is negatív tesztet, a fenti esetből okulva vállaljon önkéntes karantént, de minimum korlátozza az emberekkel való érintkezést 10 napig. A teszt nem véd meg! A teszt csak egy állapotot tükröz, annak a pillanatnak az állapotát, amikor azt levették.

 

Kérek mindenkit, hogy a következő időszakban a településre jellemző összefogás megvalósítására törekedjen, a helyzet megoldásán dolgozók munkáját ne akadályozzák!

 

 

 

 

Written by admin.zarank